De Coriander Wereldreis. DEEL 3: Azië

De Coriander Wereldreis. DEEL 3: Azië

Koriander is een wonderlijk kruid. Het heeft een grote waaier aan inhoudsstoffen en een even grote waaier aan geneeskrachten. Naar aanleiding van de “Emocon in de Kijker” van november, die de Coriander Emocon is, gaan we op zoek naar de diepste geheimen van het kruid van de Tevredenheid: Het Geluk. Daarvoor reis koriander de wereld rond. Want uit elk der 14 wonderkruiden uit de ‘linalol-lijst’ en in elk der landen waar ze floreren, haalt Coriander het beste om in zijn eigen zaad niet alleen de kiem van levenskracht en levenslust, maar ook de kiem van het Geluk te verstoppen, klaar voor weelderige groei en bloei. In dit deel 3 gaan we naar Azië om de laatste 6 wonderkruiden die in Koriander zitten, te verkennen. In deel 1 (Europa) en deel 2 (Afrika) kon je lezen over de 8 andere wonderkruiden die met Koriander te maken hebben. Maar in deze blog krijg je een boeiend overzicht uit Azië

•       Bergamot uit Nepal…                 bergaptol                   9

•       Gember uit Indië…                     gingerol                     10

•       Gingergrass uit Sri Lanka…        citronellol              11

•       Jasmijn uit Java…                       jasmonaat                 12

•       Ho of kamferboom uit Japan… linalol                       13

•       Rozenhout uit Guyana…            copaeen                    14

  • We starten met Bergamot uit Nepal… bergaptol 9

In Noord-Italië ligt het stadje Bergamo, waarnaar deze heerlijke geurende etherische olie werd genoemd. Daar werd de bergamot gedestilleerd en intensief in gebruik genomen, vooral in de Westerse parfumindustrie.

Bergamot is een kleine, peervormige citrusvrucht, een kruising tussen een limoensoort en een bittere sinaasappel. De Bergamotboom komt in grote plantages voor in Nepal. Alleen de aromatische schil en het sap worden gebruikt; De vrucht wordt niet gegeten. De olie wordt geperst uit de schil van de onrijpe vrucht en wordt gebruikt voor thee en parfums.

De roem van bergamot heeft echter nog een andere oorzaak: thee en de Engelsen in hun koloniale periode te Nepal, Indië en Ceylon. Earl Grey is één van de populairste theeën in de westerse wereld. Hij wordt gearomatiseerd met de etherische olie van de Bergamot citrusvrucht. Er wordt meestal een blend van zwarte thee voor gebruikt, vaak Assam (uit India) en Ceylon (uit Sri Lanka). Earl Grey wordt al sinds 1820-1830 gedronken en is waarschijnlijk vernoemd naar Charles Grey de Tweede, graaf (Earl) en minister-president van het Verenigd Koninkrijk van 1830 -1834. Hij ontving naar verluidt een geschenk, waarschijnlijk een diplomatiek geschenk, van thee die op smaak was gebracht met bergamotolie. Het werd zo populair dat hij Britse theehandelaren vroeg om het opnieuw te creëren. De thee werd in zijn opdracht vervaardigd met Chinese zwarte thee en Bergamotolie om de slechte smaak van de thee te verbloemen, veroorzaakt door het kalkrijke water op zijn landgoed. Later gebruikte men thee uit Assam en Ceylon, gearomatiseerd met de essentiële olie van de bergamotvruchtschil uit Nepal. Charles Gray 2nd Earl Gray, een vastberaden Whig-politicus, hield toezicht op 4 jaar van politieke hervormingen die een enorme impact hadden op de ontwikkeling van de democratie in Groot-Brittannië.

bergamot citrusvrucht
  • We gaan nu naar Indië… gingerol 10

  • Gingergrass uit Sri Lanka… citronellol 11 

Ceylon: In 1505 vestigden de Portugezen zich op het eiland en zij zouden blijven tot 1658. De Portugezen werden voor een eeuw lang gevolgd door de Nederlanders. In 1796 namen de Britten het eiland over van de Nederlanders. Het werd een kroonkolonie in 1802. De Britten hebben wel het gehele land bestuurd en bewoond en daarom zijn in het land ook veel Britse invloeden. Cymbopogon Martini is een grassoort, rijk aan etherische olie, die ietwat naar gember geurt. Gembergras etherische olie wordt voornamelijk gebruikt voor de bloedsomloop en het verminderen van stress. Energetisch bepaalt het de sfeer van gelukkig zijn… gembergrasolie is een euforisch middel. De geur wordt omschreven als sensueel, citroenachtig en doordrenkt met scherpe groene en warme kruidige tonen. De wortelstok is opvallend gelijkend op die van gember, wat de naam ook meteen verklaren kan.

  • in Java ontdekken we dit:

Een rejuvenans of verjongend middel, de geur van de eeuwige jeugd.

Jasmijnthee doorloopt een verfijnd proces om zijn unieke, licht zoete smaak en heerlijke geur te bekomen. In de warmste maanden wordt de thee gedroogd samen met verse jasmijnbloemen. Elke dag worden de bloemen vervangen — tot wel zeven keer voor de meest exclusieve thees. Op die manier verkrijgt de thee geleidelijk aan het aroma van de jasmijnplant. De wonderlijke eigenschappen omhelzen liefdevol, 10 x, lichaam en geest:

  • vanuit Java verplaatsen we ons naar Japan:

Pure Ho-bladolie komt alleen van de Cinnamomum camphora ssp. Formosana var. orientalis, sub var. linalola en wordt gedestilleerd van de verse bladeren. Ho is onderverdeeld in 3 fysiologische vormen, naar de componenten van de samengestelde etherische olie: Hon-Sho, Ho-Sho en Yu- Sho. De hier beschouwde Ho-variant is de Ho-Sho. Het hoofdbestanddeel van Ho-Sho is linalol. Vanaf 1920 deed deze linalol zijn intrede in de parfumindustrie. Ho-Sho is de geurige kamferboom, want Ho betekent: geurig en Sho betekent: kamferboom. Deze Ho-olie werkt goed bij depressies, is kalmerend en ontspannend en heerlijk in de sauna. De olie, toegevoegd aan een dragerolie voor massages, stimuleert het immuunsysteem en is ideaal voor een algemene huidverzorging, ook voor de gevoelige huid. Massage met bamboestokken is een vorm van Japanse massage. Tijdens de sessie zijn het niet de handen van de masseur die de zachte weefsels van het lichaam aanraken, maar speciaal geprepareerd bamboehout. Voor elk deel van het lichaam worden stokjes van verschillende afmetingen en vormen gebruikt, die gevuld kunnen worden met zand of graan. Dit type massage wordt, net als een handmatige massage, gedaan met de Ho-Sho-massageolie. Er wordt een zacht en pijnloos contact van de stokjes met het lichaam bereikt. Dankzij de speciale massagetechniek is er een effectief effect op vermoeidheid, verstoringen van het lymfestelsel en bloedsomloopstoornissen (lichaam) en tegelijk op geestelijke vermoeidheid, spanningen, burn-out en stress. De gehele procedure gaat gepaard met aangename muziek, op het ritme waarvan massagebewegingen worden uitgevoerd.


  • na Japan wat is er in Guyana te beleven, even naar Zuid-Amerika

De Aniba rosaeodora, is een altijd groenblijvende boom (25 tot 35 meter hoog), die in de tropische regenwouden van Guyana voorkomt en de leverancier is van het rozenhout. De etherische olie, met een vriendelijke roosachtige geur, wordt gewonnen door het destilleren van het kernhout en lijkt op de geur van roos en lelie. Deze olie is rijk aan linalol en copaeen, een unieke combinatie. De Indianen in het Amazonegebied gebruiken het om wonden te genezen en huidaandoeningen te behandelen. Het versterkt het immuunsysteem. Het maakt mensen meer ontvankelijk voor het genieten van alle mooie dingen om hen heen en heeft een harmoniserende en ontspannende werking op de geest. Het is dan ook uitstekend bij meditatie voor een harmoniserende en ontspannende werking op de geest met herstel van het emotionele evenwicht en om negatieve gedachten, psychische blokkades en depressies te verdrijven.

TERUG THUIS !

Koriander bevat alles wat we in al die landen vonden…: linalylacetaat van de lavendel uit Frankrijk, limoneen van de sinaasappelblad uit Spanje, neral uit de oranjebloesem uit Italië, coriandrol van de koriander uit Griekenland, methylchavicol der basilicum uit Egypte, sclareol van scharlei uit Algerije, farnesol van ylang-ylang uit Madagascar, geranial uit de geranium uit Mauritius, bergaptol van bergamot uit Nepal, gingerol gember uit Indië, ctronellol van gembergras uit Sri Lanka, jasmonaat van de jasmijn uit Java, linalol van de Ho-boom uit Japan en het copaeen van rozenhout uit Guyana.

Koriander is een van de oudste keukenkruiden door de mens gebruikt; het stond reeds vermeld in de Bijbel. Het is één van de bittere kruiden die gebruikt werden bij de rituelen van het Joodse paasfeest, ze aten het bij hun paaslam. Aan koriander werden in het verre Oosten magische krachten toegeschreven. Wie voldoende van de bladeren at zou zelfs eeuwig leven. Beide symbolische betekenissen staan in schril contrast met het feit dat koriander door de Grieken wel eens in verband werd gebracht met dronkenschap. Grote hoeveelheden van zowel de groene bladeren als de korianderzaadjes zijn inderdaad licht bedwelmend en roesverwekkend, net zoals alcohol. Grote hoeveelheden korianderzaad zouden duizeligheid veroorzaken, daarom noemt men het kruid in het Duits ook wel “duizelkruid”.

De Romeinen op hun beurt, gebruikten koriander gemengd in azijn om hun vlees in te strijken, wat bederf voorkwam. Onderzoeken tonen inderdaad aan dat de plant schimmelwerend en bacteriedodend werkt. Het plantje is uit het Midden-Oosten door de Romeinen meegebracht naar onze streken.
In Egyptische papyrusgeschriften (1.500 v.Chr.) en Sanskrietrollen worden reeds korianderzaden vermeld. Men vond ze tevens bij opgravingen van de neolithische cultuur. In Egyptische piramides zijn sporen terug gevonden van het kruid, in de vorm van zaden. De Egyptenaren gebruikten gekneusde zaden als heelmiddel bij slapeloosheid en verstoppingen. Ook speelde Korianderzaad een rol bij het maken van geurstoffen die gebruikt werden bij religieuze riten. Het werd eveneens in de balseming van doden gebruikt.
In de Middeleeuwen werd koriander veel toegepast, bijv. in koek- en speculaaskruiden. De faam dat koriander op de geslachtsorganen werkte, vrouwen vruchtbaar maakte en menstruatiestoornissen tegenging, maakte het kruid tot een bestanddeel van liefdesdranken. Ook het sterk geurende bladgroen (Chinese peterselie) zou lustverwekkende eigenschappen hebben. De zaadjes voegt men als afrodisiacum toe aan wijn. In de verhalen van 1001 nacht speelt koriander een rol in sterke staaltjes van potentie. Als men gelooft in zijn kinderen voort te kunnen leven, ligt in de liefdes-verwekkende eigenschappen van koriander mogelijk de verklaring voor het Chinese geloof dat wie koriander eet, onsterfelijkheid verkrijgt.
Zo aten zwangere vrouwen koriander voor een slim en creatief kind. Chinezen geloven dat korianderzaad de levensduur kan verlengen.

auteur van de Coriander Wereldreizen: Philippe Gérard
CORIANDER EMOCON TREFWOORDEN
Nu 2 euro korting tot 31 MAART ’21 https://www.emoconie.be/product/coriander-emocon/

Facebook Twitter Google+

Related Stories

Indië Reis deel 3