Expeditie naar Kerala en Tamil Nadu – deel 1

Expeditie naar Kerala en Tamil Nadu – deel 1

Naar aanleiding van de reis naar Kerala en Tamil Nadu in Indië, krijg je een eerste deelverslag van het nut van deze expeditie voor de wereld der geneeskrachtige planten. Een uitzonderlijke belevenis !

De expeditie naar Indië januari 2023 : Kerala en Tamil Nadu.  
Afbeelding met persoon

Automatisch gegenereerde beschrijving

Vanuit België naar Kerala reizen en er verblijven is een cultuurshock en vergt een aanpassing met veel flexibiliteit en tolerantie. De mensen zijn er arm, maar hebben het levensminimum en zijn er zeker niet ongelukkig: zij zijn tevreden en dus glimlachen ze veel, ze praten en lachen en zijn uitermate gastvrij en vriendelijk. Het zit zo, dat er een uitzonderlijke situatie heerst in Kerala en Tamil Nadu. Het bestuur van deze onafhankelijke landen is geheel vreemd. Kerala is een door de communisten geleide regering, die land- en onderwijshervormingen doorvoert en ook de inkomens-ongelijkheid in de staat verminderen. Tamil Nadu (gelegen ten Westen van Kerala) daarentegen is een sociaal-democratisch bestuurd land met duidelijk communistische inslag. Het communisme in deze landen is tolerant voor religie: alle religies zijn toegestaan (die zijn hoofdzakelijk Christelijk en Hindu). De regering zorgt voor een goed wegennet, gratis onderwijs en zeer veel goede scholen voor de kinderen, gratis medische verzorging en veel ziekenhuizen, artsen en apothekers, en bovendien een minimumloon voor werklozen (wellicht erg miniem, maar genoeg om te overleven). Kerala en Tamil Nadu zorgen voor hun volk. De mogelijkheden van de mensen zijn beperkt, maar aan hun beperkingen wordt door de regering gewerkt. Automatisch worden de emoties positief ! Er is voldaan aan:

Afbeelding met fotolijstje, galerie

Automatisch gegenereerde beschrijving
Afbeelding met water, lucht, buiten, natuur

Automatisch gegenereerde beschrijving

De beboste bergen van Kerala, noemen “the Western Ghats” en beschikken over een weelderige natuur en een tropisch klimaat. Het leven voor de mensen die er wonen is helaas niet zo weelderig. Een aantal van hen kunnen werken op de plantages (rubber, eucalyptus, acacia, tapioca, kardemom en kruidnagel; in het dal ook banaan en rijst), maar daarnaast is er niets. Er is geen industrie, geen handel, geen bedrijvigheid en geen kantoor. Wel is er ziekte, armoede, ellende en zelfmoord uit wanhoop. De kinderen van dergelijke ouders komen dan bij The Canan Foundation terecht.

De plantages, in volgorde van hoogte, zijn (van dal naar bergtop):

    

Afbeelding met buiten, plant, kers

Automatisch gegenereerde beschrijving

KOFFIE

Recentelijk is daar koffie bijgekomen; de koffieplantages bevinden zich naast die van de thee.

De kinderen van Kerala zijn als overal in de wereld spelende, vrolijke en gelukkige kinderen. Zij hebben de onschuldige spontaniteit van de jonge leeftijd. Maar de kinderen van Abraham hebben in hun korte leven als kind reeds meegemaakt wat volwassenen rondom hen hebben moeten meemaken: ziekte, tegenslag en ellende. Bij The Canan Foundation kunnen ze dat laten wegebben. Ze ontvangen er een sprankeltje van het Paradijs, dat wij tijdens deze reis hebben mogen meemaken op diverse plaatsen in dit land. Abraham, zijn zonen, zijn zus en zijn vrouw bouwen er dit paradijsje voor hun weeskinderen. Zij zijn het, het Paradijs.

Die eerste dag hebben we bij het weeshuisje “The Canan Foudantion” onze steun betuigd. Een heuglijk, aandoenlijk en onvergetelijk moment. Vreugde was er, om wat stabiliteit en toekomst te brengen, verdriet om de ontbering en tegenspoed, die ons ten deel viel bij het verzamelen van deze steun. Maar er was vooral hoop, dat venster op het licht, de zon en de warmte van mensen tezamen. Ook dat is Het leven in Kerala.

Als verdriet en vreugde elkaar raken…  

Abraham zorgt voor onderdak voor ons: wij, Joost en ik, delen een kamer in het NIP-RESORT, dat ik meteen omdoop tot PIP-RESORT. Dit resort, ooit een statig hotel en thans vergane glorie, is een groot gebouw, door de communistische overheid ingepalmd om er congressen te houden (eens om de zoveel jaar). Maar er is sporadisch personeel: de regering geeft iedereen werk. Iemand doet wat ‘administratie’ in een kantoor, enkele vrouwen en een man onderhouden de tuin, af en toe wordt er wat opgeruimd en dagelijks komt er iemand kijken, een gesprekje voeren en aandacht en aanwezigheid betuigen. Alle kamers in dit hotel staan leeg. Wij hebben er één, met badkamer en ’n reuze-terras. Het meubilair bestaat uit twee bedden, één stoel en ’n tafeltje. Op het terras zijn plastic stoelen en tafels te over. Vooraan ligt een mooie tuin, achteraan de Neyyardam, waarvan het watergedruis dag en nacht aanwezig blijft. Het is een bevreemdende plek, maar wij verblijven er tien dagen en maken het helemaal “onze stek”. Al spoedig kookt er het water voor thee en koffie en verorberen we er heerlijk vers aangekocht fruit, lokale koekjes en bijzonder lekkere ambachtelijke chocolade.

It's time for a cup of masala chai! Learn how to make your own spice mix |  Food – Gulf News
2

2. De Wilde Dieren van Kerala.

In het Neyyar Wildlife Sanctuary wordt een beeld geschetst van de levende jungle en de meest tot de verbeelding sprekende dieren er in. Alhoewel in gevangenschap, worden verschillende wilde dieren er gehuisvest en ze worden er goed verzorgd en behandeld. De gehele opzet straalt de communistische aanpak uit: er komen nauwelijks bezoekers, er zijn dus geen inkomsten, maar toch is er ruim personeel genoeg (goed betaald), worden alle taken dagelijks verricht, is er zeer ruim plaats voorzien, zowel wat betreft gebouwen als territorium buiten in de jungle. Aangevuld met beeltenissen, fotomateriaal en wat uitleg, kan men zich toch een mooi beeld vormen van het dierenleven in de wildernis van Kerala en Zuid-Indië in het algemeen.

Hoezeer de mens van Kerala begaan is met ‘zijn’ wilde dieren, blijkt uit de zorg, waarmee de Wildlife Sactuaries zijn opgezet en waarmee informatie verzameld en vrijgegeven wordt.  De vele “STATION HILLS” (uitkijkposten en plaatsen van groot natuurbelang) zijn er getuigen van. De bekendste zijn Munnar, Wayanad, Vagamon, Thiruvambadi, Lakkidi, Thekkady, Idukki, Ponmudi, Silent Valley en Eravikulam National Park. We bezochten er een viertal en telkens was dit een opmerkelijke belevenis. Deze “jungle-trekkings” behoren tot de meest gekoesterde herinneringen van de gehele reis. Puur natuur betekent nog iets in Kerala en in Tamil Nadu. De natuur wordt er ondersteund en gerespecteerd, zoals ik nog nooit eerder meemaakte.

Op al mijn trektochten wordt ik op een zeer merkwaardige wijze, zacht en vriendelijk,begeleid door vlinders en nog het meest door een kleine, lichtblauwe vlinders, het dagblauwtje.

Deel 2 van dit reisverslag verschijnt binnen enkele weken. Dan zal het gaan o.a. over Het Ayurvedisch Centrum bij de “Tribal People”. Ook info over:

Indische sarsaparilla, de sariva.

Anantmool of Nannari (Malayalam) of Suganthipaalaa (Tamil).Hemidesmus indicus of Indiase sarsaparilla is een plantensoort die voorkomt in Zuid-Indië.

auteur & foto’s Indiareis januari ’23: Philippe Gérard (Pip) & Joost en de plaatselijke gids.

Facebook Twitter Google+

Related Stories