De Coriander Wereldreis. DEEL 2 Afrika

De Coriander Wereldreis. DEEL 2 Afrika

Koriander is een wonderlijk kruid. Het heeft een grote waaier aan inhoudsstoffen en een even grote waaier aan geneeskrachten. Naar aanleiding van de “Emocon in de Kijker” van november, die de Coriander Emocon is, gaan we op zoek naar de diepste geheimen van het kruid van de Tevredenheid: Het Geluk. Daarvoor reis koriander de wereld rond. Want uit elk der 14 wonderkruiden uit de ‘linalol-lijst’ en in elk der landen waar ze floreren, haalt Coriander het beste om in zijn eigen zaad niet alleen de kiem van levenskracht en levenslust, maar ook de kiem van het Geluk te verstoppen, klaar voor weelderige groei en bloei.

Op deze reis ontrafelen we stap voor stap het geheim van Coriander. Het geheim van zijn emoconische krachten.

•       Lavendel uit Frankrijk…              linalylacetaat            1

•       Sinaasappelblad uit Spanje…   limoneen                    2

•       Oranjebloesem uit Italië…         neral                           3

•       Koriander uit Griekenland…      coriandrol                   4

•       Basilicum uit Egypte…                methylchavicol         5

•       Scharlei uit Algerije…                 sclareol                      6

•       Ylang-ylang uit Madagascar… farnesol                      7

•       Geranium uit Mauritius…            geranial                     8

•       Bergamot uit Nepal…                 bergaptol                   9

•       Gember uit Indië…                     gingerol                     10

•       Gingergrass uit Sri Lanka…        citronellol                   11

•       Jasmijn uit Java…                       jasmonaat                 12

•       Ho of kamferboom uit Japan… linalol                         13

•       Rozenhout uit Guyana…            copaeen                    14

KORIANDER verenigt de magische eigenschappen van deze veertien planten. Om ze allemaal beter te leren kennen, gaan we op (virtuele) reis naar elk van de streken, waar ze voorkomen. We reizen meteen naar het Zuiden, naar de warmte en de zon. In dit eerste deel reizen we rond in het Mediterrane deel van de wereldreis, tegelijk ook het Europese deel. We starten in ons land en reizen naar Zuidelijk Frankrijk, waar we scheep gaan naar Spanje, Italië en Griekenland. Daarna steken we resoluut de Middellandse Zee over naar Afrika, waar we landen in Egypte. Maar dat is voor de volgende keer.

Korianderzaad, levenszaad, levend zaad, levendig zaad.

De Koriander Wereldreis in kaart

deel 2: Afrika

Eerst naar Egypte, dan naar Algerije.

Vervolgens naar Madagascar en het eiland Mauritius.

EGYPTE

ALGERIJE

MADAGASCAR & MAURITIUS

•       Basilicum uit Egypte…                methylchavicol         5

Aswan Botanic Garden.

Heel ver zuidelijk in de Nijl bevinden zich eilandjes. Het is een prachtig beschermd gebied waar het water van de Nijl langs vele rotspartijen kabbelt. Met een feloek, die typische Nijl-zeilboot, waren we stroomopwaarts tussen de rotspartijen door. Enkele eilanden zijn bewoond: het Elephantine eiland en het groene Kitchener eiland.

Elephantine is een eiland in de rivier de Nijl, gelegen in het zuiden van Egypte, vlak bij het eerste cataract (bocht). Het eiland stond bij de oude Egyptenaren bekend als Abu of Yebu, en het ligt op de grens tussen Egypte en Koesj. Het eiland was een ideale plek voor de verdediging van een stad, en het was een populaire plek voor handelaren die de rivier gebruikten. De handel in kruiden en specerijen tierde er welig. Basilicum uit Egypte was toen al wereldwijd bekend om zijn uitzonderlijke kwaliteit en zo is dat nu nog steeds. Dit komt, zo weten we nu, omdat het gehalte methylchavicol (leverancier van smaak, geur en werkzaamheid) in de Egyptische soort het hoogst is.

Op het eilandje ernaast, Kitchener-eiland (genoemd naar de toenmalige consul-generaal Kitchener – Engelse koloniale periode) en gelegen tussen het eiland Elephantine en de linker-Nijloever, is er een prachtige, grote botanische tuin met arboretum en kruidentuin. De tuin (officiële naam: de Aswan Botanic Garden) is een weelde aan bloemen (bougainvillea’s, azalea’s en kerstrozen). Ze is ingedeeld in acht sectoren:

  • Bomen voor hout productie, zoals Afrikaanse mahonie, teak en cassia.
  • Olie producerende bomen als olijfbomen, kokosbomen en oliepalmbomen.
  • Fruit bomen en -struiken zoals Jujube, dadels (dadelpalm) en de grote vruchten dragende nangka ofwel jackfruit.
  • Kruidenplanten (en -bomen) als zwarte- en rode peper, piment, basilicum, kruidnagel en kaneel.
  • Planten voor medicinale doeleinden als Indische goudenregen en de kamferboom.
  • Planten voor de parfumerie als jasmijn, eucalyptus en munt.
  • Vezel-producerende bomen als kapok, bombax en chorisia.
  • Sierplanten als bougainvillea, vlinderstruiken en gardenias.

De Aswan Botanische Tuin is gebouwd in 1898, als experiment-station voor planten uit equatoriale omgeving. Lord Horatio Kitchener, de commandant van het (Britse) Egyptische leger, kreeg dit eiland en had (als hobby) een grote interesse voor botanie. Hij stichtte er deze prachtige tuin. Een aantal soorten zijn inmiddels succesvol verbouwd op overheidsplantages in de zeer droge Nieuwe vallei (westelijk van de Nijl). Dit was uiteindelijk de bedoeling van Kitcheners experiment. De handel in de planten die er het resultaat van zijn, gebeurt op het eiland Elephantine. De bevolking van dit eiland zijn Nubiërs, een volk met een heel eigen cultuur en traditie. Enkele typische van hun dorpjes kan de aldaar eerder zeldzame toerist bezoeken; op Kitchener eiland zijn er geen of nauwelijks toeristen. Met de feloek kan je er wel heen en het is heerlijk én bijzonder interessant om uren rond te slenteren in deze oase van rust, groen, geuren en kleuren.

Egyptische basilicumblaadjes en methylchavicol, ook genaamd ‘estragol’.

Basilicum is sterk als middel tegen duizelingen, migraine, overspannenheid en spanningen, spijsverteringsstoornissen, reukzinverlies, vermoeidheid en algemene zwakte. Geestelijk is basilicum verwarmend en geeft nieuwe mentale energie. Basilicum EO is van de beste zenuwsterkende oliën. Het geeft een beter zicht op de eigen emoties en helpt bij angst, depressies en geestelijke vermoeidheid. Het ontspant de zenuwen en heeft een kalmerende invloed op mensen die in angst en stress leven. Deze olie geeft rust aan uitgeputte, zwakke en hysterische personen. De olie brengt vrede in huis en verjaagt demonen en negatieve invloeden; ze is harmoniserend in periodes van stress en spanningen en scherpt de zintuigen en het verstand.

Basilicum heeft volgende fytotherapeutische werkingen op het spijsverteringsstelsel:

SPASMEN: sterke antispasmodische werking, krachtige pijnstiller.

ANTISEPTICUM: ontsmet en is vooral actief bij darminfecties: enteritis, colitis. Het werkt niet alleen tegen bacteriën en schimmels88, maar ook tegen virussen.

DIARREE: vertraging van de darmmotiliteit.

ALLERGIE: anti-allergicum bij gastro-intestinale allergieën (voedingsallergieën).

MAAGZUUR: secretolythicum (vermindert maagzuur).

Basilicum is erg belangrijk bij de behandeling van ADHD en ADD (Attention Deficit Hyperkinetic Disorder en Attention Deficit Disease, bij vb. hyperkinetische kinderen). Door het “stuwend” effect, namelijk het doordrukken van de neurotransmissie met stimulatie van de geestelijke vermogens, zal de concentratie, leercapaciteit en aandacht verbeteren.

Bij een depressie kan basilicum gebruikt worden in geval van uitputtingsdepressies: wanneer niet alleen de gemoedstoestand onder peil zit, maar ook de ADR en NOR-gehaltes. Dit zijn die depressies, waarbij de persoon steeds maar moe is en voortdurend in bed kruipt.

Locatie van de eilanden Elephantine en Kitchener in de Nijl.

•       Scharlei uit Algerije…                 sclareol                      6

De scharlei, een saliesoort, is eigenlijk typisch voor de Maghreblanden: het noordwestelijke deel van Afrika, namelijk Marokko, Algerije, Tunesië, Mauretanië en Libië. De oorspronkelijke bewoners van die landen zijn de Berbers en verschillende Berbertalen worden er gesproken. De Berberkruiden zijn beroemd en de scharlei is er één van. Specerijenmengsels als Ras-el-hanout en de berberkruiden zijn wereldberoemd. Scharlei echter niet…!

Salvia sclarea of scharlei is een saliesoort en behoort tot de familie der Labiatae (lipbloemigen) en het geslacht Salvia (salie). De plant is tweejarig of overlevend (want sterk!) en zeer aromatisch: ze verspreidt een muskusgeur, wat ze ook de naam muskaatsalie heeft opgeleverd. De gehele plant is kleverig behaard en grijsachtig groen. Grote ovale bladeren staan paarsgewijs op de stengel en zijn fluwelig en gerimpeld. Zoals de meeste aromatische planten houdt ook de scharlei van zon en warmte.

Scharlei verscherpt de zintuigen (gehoor, gezicht, smaak, gevoel en reuk): als één of meerdere der zintuigen het minder goed doet. Het sclareol is de verantwoordelijke molecule, die tevens actief is bij vermindering van het geheugen. Het is een bicyclisch diterpeen, dat enkel voorkomt in de plant scharlei (Salvia sclarea). Het wordt uit deze plant gewonnen door extractie en is een amberkleurige vaste stof, met een zoete, balsemachtige geur.

Sclareol uit de bladeren van de scharlei.

Het kustgebied van Algerije gaat geleidelijk over in het Atlasgebergte, dat van west naar oost door Marokko, Algerije en Tunesië loopt en hetzelfde type gebergte is als de Alpen in Europa. In Algerije ligt de Kleine Atlas of Tell-Atlas. Het is daar dat de scharlei zijn habitat heeft. 

Scharlei in de Tell Atlas bergen. Scharlei bloemen zijn wit met lichtroze. Hun helder licht valt op als een klare lamp en daarom wordt de plant sclarea (helder, lichtgevend) genoemd.

•       Ylang-ylang uit Madagascar… farnesol                      7

Tot ca 110 miljoen jaar geleden maakte Madagaskar deel uit van Gondwanaland. De westkant zat vast aan Afrika ter hoogte van de huidige Somalische kust. De oostkust grensde aan India. Het brokstuk Madagaskar-Seychellen-India maakte zich daarna los van Afrika en dreef een eind naar het oosten. Daar bleef Madagaskar liggen, maar de Seychellen en India begonnen rond 90 miljoen jaar geleden aan een lange tocht naar het noordoosten, waar India sinds het mioceen aan Azië vast is komen te zitten.

Madagaskar iligt ten oosten van het vasteland van het continent Afrika, ervan gescheiden door Straat van Mozambique. Het is het op drie na het grootste eiland ter wereld. De eerste mensen die er zich vestigden, kwamen vanuit de Indonesische archipel, rond het begin van onze jaartelling. In 1817 werd door het inheemse Merina-volk het Koninkrijk Imerina gevestigd in het Centraal Hoogland. In de loop der tijd wist dit koninkrijk grote delen van het eiland te veroveren. Vanaf 1882 werd het een Franse kolonie.

Madagaskar heeft een unieke flora en fauna die zich grotendeels onafhankelijk hebben ontwikkeld van het vasteland van Afrika, als gevolg van de gedurende tientallen miljoenen jaren geïsoleerde ligging als eiland. De bekendste dierengroep zijn de lemuren, een gevarieerde groep halfapen die alleen op het eiland voorkomen. Het eiland heeft wonderbaarlijke planten, zoals de baobabs.

Baobabs.

De ylang bloem.

De oogst.

De naam ylang ylang betekent “bloem der bloemen” en is verzonnen door de boeren die de bloemen oogsten. De boom wordt ook wel geurboom genoemd. De ylang ylang essentiële olie komt uit de bloemen van die Cananga odorata, een tropische boom tot 30 meter hoogte uit Madagascar. De boom draagt het gehele jaar grote, geurige geelgroene 20 cm lange bloemen, die gebruikt worden bij rituelen en rituele dansen, ter versiering van feestelijke gebeurtenissen (huwelijken, begrafenissen) en ter afweer van schadelijke geesten. Vrouwen dragen de bloemen in hun haar. De bloemen worden op het bed gestrooid van jong getrouwde paartjes, kleren worden opgeborgen samen met de bloemen en een infusie van de bloemen wordt na het baden gebruikt, alsook voor geurig gekruide dranken, als thee, die als liefdesdrank wordt beschouwd.

De eerste toepassing is voor de parfumerie en de cosmetologie.

De cananga olie maakt o.a. deel uit van Chanel 5 en andere wereldberoemde parfums. De zoete geur lijkt op jasmijn en hyacint, is ontspannend en zinnenprikkelend. Zeer veel cosmetica bevatten ylang!

De tweede toepassing is voor GEEST:

De ylang-geur is zo ontspannend, dat het de slaap bevorderd en zelfs bedwelmend kan zijn. Ylang schenkt vertrouwen en geborgenheid, is ontspannend en helpt bij het loslaten van spanningen en stress. De verantwoordelijke inhoudsstof is farnesol, die men ook in de etherische olie van de lindebloesems vinden kan: dé bloesem van de slaap.

Farnesol.

Ylang-ylang heeft antidepressieve en rustgevende kwaliteiten bij stress en frigiditeit. De olie stabiliseert stemmingswisselingen, ontspant en kalmeert woede. De geur stimuleert de hypofyse, die endorfine afscheidt. Ze werkt pijnstillend, euforiserend en erotiserend, anti-depressief, ontspannend, harmoniserend en brengt in evenwicht (balans). Ylang ylang werkt ontspannend op het centrale zenuwstelsel, kalmeert bij opwinding en reguleert de adrenaline; goed bij paniek, angst, irritatie en emotionele problemen. Ylang zorgt voor een harmonische en rustige sfeer die stimulerend werkt op een goede conversatie, met begrip en samenwerking. Het roept gevoelens van vrede op en verdrijft kwaadheid. Het is ideaal bij meditatie, voor het brengen van genezing en voor andere spirituele activiteiten.

De derde toepassing is voor LICHAAM;

Ylang-olie kan astma-aanvallen voorkomen en tevens hyperventillatie onderdrukken. Ze is koortswerend. Ze ontspant spieren en zenuwen.

Ook in de huid- en haarverzorging (dermatologie) wordt de olie veelvuldig toegepast, bij eczeem, acne en jeuk bij insectenbeten.

•       Geranium uit Mauritius…            geranial                     8

Het eiland Mauritius bleef onbewoond tot het in 1598 op beperkte schaal gekoloniseerd werd door Nederlandse zeelieden die het naar de toenmalige stadhouder Maurits graaf van Nassau, de latere prins van Oranje, hebben genoemd. Ze ontdekten er de inheemse dodo, thans uitgestorven. De reuzenschildpad en het ebbenhout zijn unieke natuurelementen van dit eiland. Later werd het eiland achtereenvolgens een Franse en een Britse kolonie. Centraal op het eiland ligt een plateau van ruim 600 meter hoogte, gevormd door kraters en lava en ander vulkanisch gesteente. In het binnenland zijn er meren, rivieren en watervallen. Bijna het hele eiland is omgeven door een koraalrif.

Het wonderlijke eiland Mauritius.

Chamarel, een unieke geologische formatie.

De mineralen vormen een surrealistisch kleurenpalet.

Zowel planten als dieren werden op Mauritius geïntroduceerd en ze gedijen er uitstekend. Zo ook de Geranium, een plantengeslacht uit de Ooievaarsbekfamilie. De naam is afgeleid van het Griekse géranos (γέρανος), wat kraanvogel betekent. De juiste naam is echter ooievaarsbek, wat tevens de vertaling is van Pelargonium. De Pelargonium graveolens levert er de essentiële olie “geranium”, een zeer geurige olie, die zeer succesvol is in de parfumerie en de cosmetologie. De inhoudsstof is geranial.

Ook bij deze olie merken we een werking op lichaam en geest.

LICHAAM

Adstringerend.

Ontstekingswerend.

Wondhelend.

Schimmelwerend.

Antiseptisch.

Bloedstelpend.

Pijnstillend (voor psychische en lichamelijke pijnen).

Herstelt de hormonale balans.

GEEST

Antidepressief.

De olie bevordert de afscheiding van de neurotransmitters encefaline (opwekkend en pijnstillend) en endorfine (euforiserend op de psyche).

Bij moeilijke besprekingen kan zij de interactie tussen mensen bevorderen en stresshormonen (catecholaminen: adrenaline, dopamine, noradrenaline) reguleren, zodat het zenuwgestel en de hartwerking weer in balans komen. De olie bevordert het loslaten van gevoelens, stress, ergernis en spanningen.

Ze is ontspannend en opwekkend bij geestelijke uitputting en voor mensen met een zwakke constitutie.

De geraniumbloemen en hun geranial, een aldehyde.

Een antidepressivum van formaat.

de Coriander Emocon toepassing
Nu 2 euro korting tot 28 feb ’21 https://www.emoconie.be/product/coriander-emocon/

Facebook Twitter Google+

Related Stories

Indië Reis deel 3