De Coriander Wereldreis. DEEL 1 Europa

De Coriander Wereldreis. DEEL 1 Europa

Koriander is een wonderlijk kruid. Het heeft een grote waaier aan inhoudsstoffen en een even grote waaier aan geneeskrachten. Naar aanleiding van de “Emocon in de Kijker” van november, die de Coriander Emocon is, gaan we op zoek naar de diepste geheimen van het kruid van de Tevredenheid: Het Geluk. Daarvoor reis koriander de wereld rond. Want uit elk der 14 wonderkruiden uit de ‘linalol-lijst’ en in elk der landen waar ze floreren, haalt Coriander het beste om in zijn eigen zaad niet alleen de kiem van levenskracht en levenslust, maar ook de kiem van het Geluk te verstoppen, klaar voor weelderige groei en bloei.

Op deze reis ontrafelen we stap voor stap het geheim van Coriander. Het geheim van zijn emoconische krachten.

•       Lavendel uit Frankrijk…              linalylacetaat            1

•       Sinaasappelblad uit Spanje…   limoneen                     2

•       Oranjebloesem uit Italië…         neral                            3

•       Koriander uit Griekenland…      coriandrol                   4

•       Basilicum uit Egypte…                methylchavicol          5

•       Scharlei uit Algerije…                 sclareol                       6

•       Ylang-ylang uit Madagascar… farnesol                      7

•       Geranium uit Mauritius…            geranial                      8

•       Bergamot uit Nepal…                 bergaptol                    9

•       Gember uit Indië…                     gingerol                      10

•       Gingergrass uit Sri Lanka…        citronellol                   11

•       Jasmijn uit Java…                       jasmonaat                  12

•       Ho of kamferboom uit Japan… linalol                          13

•       Rozenhout uit Guyana…            copaeen                     14

KORIANDER verenigt de magische eigenschappen van deze veertien planten. Om ze allemaal beter te leren kennen, gaan we op (virtuele) reis naar elk van de streken, waar ze voorkomen. We reizen meteen naar het Zuiden, naar de warmte en de zon. In dit eerste deel reizen we rond in het Mediterrane deel van de wereldreis, tegelijk ook het Europese deel. We starten in ons land en reizen naar Zuidelijk Frankrijk, waar we scheep gaan naar Spanje, Italië en Griekenland. Daarna steken we resoluut de Middellandse Zee over naar Afrika, waar we landen in Egypte. Maar dat is voor de volgende keer.

  1. Lavendel uit Frankrijk…              linalylacetaat            

Al sinds de oudheid staat lavendel bekend om zijn geneeskrachtige werking, pijnstillend en helend. De jagers-verzamelaars hadden altijd een lavendeltakje bij zich als wondverzorging (4000 jaar v.C.). In de Provence is de bekendste “lavendelstad” Sault. Al in de Middeleeuwen kweken de monniken lavendel om te gebruiken in de keuken en in de wondheling. De bloemen geven smaak aan jam, azijn, snoep, room, groenten en stoofpotten. Een kruis van lavendelbloemen op de voordeur gehangen, beschermt tegen de dood en voor de betovering van heksen. om niet besmet te geraken door de pest, draag je best handschoenen, doordrenkt met lavendelolie. En iedereen ken lavendelzakjes in de linnenkast, tegen de motten.

De inhoudsstof linalylacetaat is immunostimulerend, anti-allergisch, antiseptisch en kalmerend. Het is een verfijnd parfum en is overheersend in de lavendelsoorten die op grote hoogte groeien. Daarom is een bezoek aan Sault de moeite waard.

2. Sinaasappelblad uit Spanje…   limoneen                   

Appeltjes van Oranje uit Spanje… Maar wist je dat ook de bladeren van de boom fantastische eigenschappen hebben en een verfijnde inhoudsstof: limoneen. Het betreft de Citrus aurantium L. subs. aurantium of Petitgrain Bigarade. Petitgrain betekent kleine vrucht. Vroeger werd deze olie geperst uit de zeer jonge vruchten, groen en niet groter dan een druif, vandaar de naam petitgrain; thans destilleert men de twijgjes: voornamelijk bladeren dus. Petitgrain is kalmerend en ontspannend bij zenuwachtigheid en opgejaagdheid. De aromatherapeutische kracht van petitgrain als tranquillizer en antidepressivum is ook nuttig bij spanningshoofdpijn, slapeloosheid, stress, paniek en mentale vermoeidheid. De petitgrain wordt veel gebruikt als geurstof in de cosmetische industrie en als smaakstof voor snoepgoed. Petitgrain is een zonnige rustgevende olie, speciaal voor de hartstreek. Petitgrain kan de pijn verzachten evenals de druk rondom het hart en versterkt het zenuwstelsel als uitstekend natuurlijk sedativum. Petitgrain richt zich meer op het bewuste, verstandelijke denken en geeft helderheid van geest. Voor melancholieke mensen verzacht het verdriet en teleurstellingen en versterkt de geest tegen paniekaanvallen en slapeloosheid. In de keuken gebruikt men het om rijst te aromatiseren.

De olie is lichtgeel tot amberkleurig, heeft een frisse bloemige citrusgeur en is één van de voornaamste ingrediënten van Eau de Cologne. De belangrijkste producent is Spanje. De streek rond Alicante heeft veel plantages.

3. Oranjebloesem uit Italië…         neral                           

Dezelfde Citrus aurantium L. subs. aurantium vinden we in het piepklein dorpje Nerola in Italië. Nerola is een gemeente in de Italiaanse provincie Rome (regio Latium). De prinses die er ooit woonde, maakte de essentiële olie uit de prachtige witte bloesems beroemd. Zij was er dol op. De naam Neroli was het koosnaampje van deze prinses, Anna Maria de la Tremouïlle, die leefde in de tweede helft van de 17e eeuw. Ze was de vrouw van Flavio Orsini, Hertog van Bracciano en vorst van Nerola, dat dorp in de buurt van Rome. De prinses woonde in Rome maar was dikwijls aan het hof van Lodewijk XIII, een ver familielid van haar. Daar introduceerde ze sinaasappelbloesem water, dat haar werd opgestuurd uit het Italiaanse Calabrië, aan het hof in Frankrijk. Zij besprenkelde zichzelf helemaal met de essence, haar kleren en haar handschoenen en gebruikte de olie voor het maken van gezichtscrèmes en schoonheidsmaskers. Na verloop van tijd noemde iedereen de geur Neroli. Handschoenen die met oranjebloesem zijn geparfumeerd worden “guanti di Neroli” genoemd. De prinses bewaarde de essence in waardevolle flacons van 7-12 cm. hoog, die de vorm hadden van kristallen karaffen. Dikwijls waren ze versierd met emaille of reliëfs en was er een ring aan de dop gemaakt, zodat ze om de hals of aan een ceintuur konden worden gedragen. De flacons zijn gesigneerd door de graveur of emailleur en meestal afkomstig uit Limoges of Orleans.

De bloemetjes moeten worden geoogst als ze in de knop zijn, net voordat ze opengaan. Ze kunnen dan gebruikt worden als bruidsboeketje of worden gebruikt voor de bereiding van een Eau met een sinaasappelgeur, Neroli water. De geurstof zelf is neral.

4. Koriander uit Griekenland…      coriandrol         

Vanuit Italië nemen we in de hiel van de laars de boot naar Griekenland. Daar, in de Peloponnesos, vinden we de echte, ware en heerlijke koriander. Een der kostbaarste inhoudsstoffen van dit al even kostbaar kruid is het coriandrol, een stereochemische variant van linalol. Het is een van de oudste keukenkruiden en men gebruikt alle delen van de plant, die eetbaar zijn, lekker en gezond: de bloemen, wortel, stengels, bladeren en het zaad. De geur van de rijpe gedroogde zaden wordt over het algemeen als prettig en heel speciaal ervaren. De rijpe zaden hebben een zoet aroma met een vleugje bitterheid en worden gebruikt in zowel zoete als hartige gerechten en als inmaakkruid, koek- en worstkruiden, in rijsttafelgerechten en currysauzen. Het is een bijzonder belangrijk ingrediënt van het specerijenmengsel voor de bereiding van bier. In 812 werd de koriander opgenomen in de “Capitulare de villis” van Karel de Grote met voorschriften voor de teelt in kloostertuinen.

Koriander werkt op lichaam en geest. Fysieke effecten zien we bij aërofagie, spijsverteringsmoeilijkheden, winderigheid, nerveuze zwakte, anorexia, vermoeidheid, buikkramp en oprispingen. Mentaal is koriander verhelderend, versterkend, ontspannend en geheugenstimulerend. Emotioneel zal koriander liefde en schoonheid aantrekken en een sensuele sfeer opwekken uitstraling te geven en een aura van positieve hypersensitiviteit.

Tekst: Philippe Gérard

Volgende maand deel 2 van de Koriander Wereldreis

Je kan de Coriander Emocon bestellen aan korting nu op de webshop

Facebook Twitter Google+

Related Stories

Indië Reis deel 3